NOUVEL, NEMAUSUS

tri-level Apartment

Jean Nouvel built it in 1985 to 1987. It’s placed in Nîmes, near family houses (low-rise buildings) and some manufactures.

It is a social project housing that uses industrial and prefabricated materials. With the combination of seventeen different cells, the architect researches the maximum flexibility. The seventeen different modules for apartment are mixed in 114 apartments in two extended blocks. Jean Nouvel reinterprets the idea of an elongated pavilion that grows in height with common spaces.

The premises to obtain a good-apartment were: simplicity, to be as big as possible, flexibility, to be changeable and inexpensive. The ladder structure is not part of the main structure. It’s because the architect didn’t want to waste space in the common stairs, halls… Despite of this, J. Nouvel is generous with dimensions on the community corridors. These corridors became an important space for relationship between the neighbours.

Talking about the exterior space, it’s conceived like part of the indoor, for its good climate, it’s possible to use it all the seasons. The doors allow the living space to be completely integrated with the main living space. The outdoor corresponds to a percentage of 21,18% in this case. I have redrawn the example of a tri-level apartment in this analysis.

You can research more info in this site:

http://www.jeannouvel.com/english/preloader.html

Cristina.